• odp_05.jpg
  • odp_01.jpg
  • odp_02.jpg
  • odp_03.jpg

Boerderij Zorgvrij

Midden in recreatiegebied Spaarnwoude bij Velsen-Zuid ligt informatieboerderij Zorgvrij. Hier kun je koeien aaien, melk tappen, kaas maken en ravotten in de speeltuin, een bezoek brengen aan de streekwinkel of een krantje lezen in het pannenkoekenrestaurant én vind je het informatiecentrum van recreatiegebied Spaarnwoude!

Jong en oud kunnen hier zien en ervaren wat het leven op een biologisch melkveebedrijf inhoudt. De toegang is gratis en bijna altijd zijn er kalfjes, geiten, kippen, varkens en konijnen te zien.

Ook voor een kopje koffie of een verse pannenkoek zit je hier goed. Op het terrein van Zorgvrij ligt pannenkoekenrestaurant onderdeplatanen Vanaf het grote, zonnige terras heb je goed zicht op de speeltuin.

En mocht je het boerderij gevoel mee naar huis willen nemen, dan kan je voor vertrek een bezoek brengen aan de streekwinkel Van Streek. Daar is een uitgebreid assortiment te vinden aan allerlei heerlijke, lokale, duurzame en gezonde producten.

Melktap

Kraakverse melk, weet jij hoe dat smaakt? Voor € 1 proef je vroeger met een liter vers getapte biologische melk. De fles kun je apart kopen, maar je mag hem ook meenemen van huis.

De tuinen van Zorgvrij – om te spelen en genieten

Haal een frisse neus in een van de tuinen van Zorgvrij, want ook rondom de boerderij is er van alles te beleven. Altijd al een Piet Paulusma willen zijn? In de weertuin leer je zelf het weer aflezen. Speciaal voor visueel gehandicapten en iedereen die wil ervaren hoe rijk hun wereld toch nog kan zijn, is er de geurtuin. Ruik de zomer, snuif de herfst. Ervaar de seizoenen met je ogen dicht en onderga je een heuse aromatherapie. Avontuur Zoekers kunnen zich uitleven in het Spinnenbos (8-12 jaar). Hier kun je zelf een hut bouwen of schuilen in één van de vele wilgenhutten of –tunnels. Ook leuk: loop via stapstenen over het moeras of klauter in één van de vele klimtoestellen in de speeltuin. Door het nabij gelegen Uilenbos loopt een spannend, onverhard paadje wat leidt naar een prachtige boomgaard van meer dan 100 jaar oud. Langs de route hangen vogelhuisjes met kijkluikjes en informatie over de bewoners.

Tentoonstellingen en exposities

Op de galerij wordt vrijwel altijd kunst geëxposeerd. Wij vinden het extra leuk om lokale kunstenaars een podium te geven. Interesse? Onze educatieve afdeling spreekt je graag en is te bereiken via zorgvrij@spaarnwoude.nl